Gewoon Mieke (2015)

Tijdens het tweede jaar van mijn opleiding Media & Entertainment Management, kreeg ik de ruimte om zelf een opdracht te bedenken en uit te voeren. Filmmaken is mijn passie en het lag daarom ook voor de hand dat ik besloot een film te gaan maken. Ik had voor mijzelf een aantal doelstellingen opgesteld en mijn docent ervan overtuigd waarom ik dit zou graag zou doen. Gelukkig was hij ook erg enthousiast en zo kwam het dat ik op zoek ging naar nieuwe mensen met inspirerende verhalen.

Via mijn ouders kwam ik in contact met Mieke van den Berg. Als klein meisje mocht ik weleens mee naar een borrel en ik wist dus al wie Mieke was. Mieke lijdt aan een progressieve spierziekte en zit van kinds af aan in een rolstoel. Voor anderen, en zeker in mijn ogen, kwam Mieke echter over als een sterke vrouw vol met positiviteit en energie. Zeker toen ik bij Mieke op bezoek kwam om haar verhaal te horen bleek dit ook te zijn, hoewel ze me wel meteen vertelde dat dit heus niet altijd het geval is. Dat zij natuurlijk ook wel eens een dip heeft. Hoe dan ook, ik had genoeg gehoord en was meteen enthousiast en zag in Mieke en haar man Dirk een mooi en inspirerend verhaal.

Ik ging aan de slag met een filmplan en heb hierbij hulp gehad van een expert, een docent die zelf films regisseert en het ontzettend leuk vindt om te helpen wanneer leerlingen van hem dezelfde passie voor het filmmaken blijken te hebben. Met een sterk filmplan ging ik dus aan de slag. Ik heb alles zelf gedaan. Van camerawerk tot aan het editen, het is allemaal mijn werk. Natuurlijk heb ik aan de expert/docent, mijn familie en niet onbelangrijk ook Mieke en Dirk wel tussendoor om feedback gevraagd en gekregen.

Uiteindelijk is dit het resultaat geworden. Mijn allereerste korte documentaire (15 minuten) die ik helemaal zelf geproduceerd en geregisseerd heb. Ik ben er erg trots op en ook alle reacties van kijkers geven een boost aan mijn zelfvertrouwen als filmmaker zijnde. Ik ben Mieke en Dirk erg dankbaar voor het begrip en geduld dat zij hadden, omdat ik toch wel erg zenuwachtig was over dit project.

Hier is het dan. ‘Gewoon Mieke’, een portret van een sterke vrouw.

Advertentie